Urinvägsinfektion symtom

Urinvägsinfektion förkortas UVI och är en infektion lokaliserad i urinvägarna. Urinvägarna är ett samlingsnamn på urinblåsa, urinrör, urinledare och njurarna. Oftast stannar en urinvägsinfektion i urinröret och urinblåsan och kallas den för blåskatarr. IVU är en vanlig och ofta ofarlig infektion som drabbar fler kvinnor än män. Anledningen till detta är att kvinnors urinrör är kortare än männens och därav kommer det lättare in bakterier som orsakar infektionen. En annan anledning till att färre män drabbas av UVI är för att mäns mynning ligger längre från ändtarmen vilket ger bättre skydd mot infektioner i urinvägarna än hos kvinnor. Det är också vanligare att urinvägsinfektioner drabbar äldre personer lättare än yngre personer. Det tros bero på att kvinnor med stigande ålder får brist på det kvinnliga könshormonet östrogen och hos män beror urinvägsinfektion på äldre dar troligen på att prostata blir förstorad med den stigande åldern.

En urinvägsinfektion bryter ut när bakterier av olika anledningar kommer in i urinröret och förökar sig.

Symtom vid urinvägsinfektion

Vid en blåskatarr/urinvägsinfektion kan du:

  • känna att du behöver kissa oftare än vanligt
  • har svårt att hålla dig
  • illaluktande urin
  • känna att det svider när du kissar, svedan kan även fortsätta precis efteråt
  • det kan ibland förekomma blod i urinen
  • ha ont i nedre delen av magen och över urinblåsan
  • känna dig lite småfrusen

Det är ovanligt att man får feber i samband med en blåskatarr/urinvägsinfektion. Om du ändå får feber kan urinvägsinfektionen ha utvecklats till en njurbäckeninflamation, som är ett betydligt allvarligare tillstånd.

Om du har drabbats av en njurbäckeninflammation:

  • känner du dig oftast ordentligt sjuk
  • vanligen har du feber och ett ihållande illamående
  • har du ofta ont åt sidan i magen eller bak i ländryggen
  • kan du ibland få samma symtom som vid blåskatarr/urinvägsinfektion. Det vill säga att du känner en sveda och behov av att gå och kissa oftare än vanligt.

Vad du kan tänka på för att undvika en urinvägsinfektion

Det finns saker du kan göra för att förebygga urinvägsinfektioner:

  • Se till att alltid tvätta och torka dig framifrån och bak. På så vis undviker man att tarmbakterier förflytatr sig till urinröret. Tänk också på att slemhinnorna där nere skyddar dig mot bakterier. Att tvätta och torka överdrivet kan göra att slemhinnebarriären bryts och då får tvättningen istället motsatt verkan genom att bakterierna lättare får fäste.
  • Att hålla sig när man kissnödig är heller inte att rekommendera. Regelbundna toalettbesök och att och ta att tömma blåsan ordentligt är också viktigt. På så sätt sköljer du ur blåsan ordentligt och undviker att bakterier får chans att ansamlas.
  • Bakterier ogillar en miljö som är sur. Därav gör ett surare pH-värde det svårare för bakterierna att fastna. För att få en sur miljö hjälper det att dricka tranbärsjuice eller citronvatten. Något annat som kan hjälpa är att undvika socker, eftersom det gör att bakterier växer och frodas.

Vid misstanke om urinvägsinfektion:

Det finns självtest att köpa på apoteket. Testet gör du enkelt hemma på egen hand genom ett urinprov där du doppar en teststicka i din morgonurin. Efter ca 60 sekunder kan du läsa av resultatet på teststickan. De funger så att testet mäter av protein, nitrit och/eller leukocyter i urinen.Vid ett positivt test bör man börja med att försöka bli av med den med hjälp av huskurer. Undantag är om du vid symptomen för urinvägsinfektion samtidigt har feber. Går symptomen inte över efter ett par dagar med huskurer bör doktor uppsökas för att eventuellt få medicin utskriven.

I allmänhet botas urinvägsinfektion efter en enda behandling med antibiotika och för att undvika att en återkommande infektioner rekommenderas att man följe råden ovan.